Förvarande institutionMusik- och teaterbiblioteket
RefkodA671
NivåArkiv
TitelUlf Grahns arkiv
BeskrivningUlf Grahn föddes i Stockholm 1942. Grahn växte upp i ett musikalsikt hem där modern var musikpedagog. Under uppväxten studerade han piano, violin och komposition och sjöng i kör och var redan i unga år en produktiv komponist. Mellan åren 1966–1970 studerade Grahn komposition för Hans Eklund och erhöll även lektioner i violin, viola, blockflöjt och sång vid Musikhögskolan i Stockholm. Mellan åren 1964–1972 var han också verksam som lärare vid den kommunala musikskolan i Stockholm.

1972 flyttade Grahn till USA. I USA har han frilansat som kompositör men även arbetat som pedagog på olika universitet. Mellan 1972–1975 arbetade han som assistent vid elektronmusikstudion vid Catholic University of America, 1975–1980 vid Northern Virginia Community College och mellan 1983–1987 som ansvarig för elektronmusikstudion George Washington University där han också undervisade i musikteori och komposition. Grahn var också verksam i Sverige under åren 1987–1990 som verksamhetsledare för musikfestivalen Musik vid Siljan.

Ulf Grahn har komponerat musik för de flesta genrer som kammarmusik, ballett, orkesterverk teatermusik och elektroakustiska stycken och har arbetat men bland annat Danska Radions symfoniorkester och Stockholmfilharmonikerna. I USA bildade han ensemblen Contemporary Music Forum som fördjupade sig i nyskriven musik och vars musik framfördes för en stor publik runt om i USA.

Arkivet inkom som en gåva till Musik- och teaterbiblioteket 2004 från Ulf Grahn och består av verk i autograf, tryck och transparanger. I arkivet finns även korrespondens, klipp, fotografier, texter av Ulf Grahn och meritförteckningar och stipendieansökningar som speglar Ulf Grahns arbete som kompositör. Gallringsarbetet har gått ut på att gallra dubbletter och enstaka handlingar som inte har med Ulf Grahns verksamhet som komponist och pedagog att göra

Arkivet är uppställt i arkivlokalen på Tegeluddsvägen och är fritt och tillgängligt för forskning.
Omfång22 volymer
NyckelordMusik
AdressTegeluddsvägen
    Powered by CalmView© 2008-2024